Vissza a téli programokhoz

TÉLI PROGRAMOK

Amatőr síversenyek a Hargitán

A Madarasi Hargitán szervezett amatőr síbajnokságok története régmúlt időkig nyúlik vissza, a városi síbajnokságok előtt, már az 1940-es években is rendeztek itt síversenyeket a tartományok – Kolozsvár, Nagybánya és Maros Magyar Autonóm Tartományok között – egészen 1968-ig, Románia közigazgatási átszervezéséig, a megyésítésig. Ettől az évtől indult a városi alpesi síbajnokság, ahol részt vettek a székelyudvarhelyi üzemek sícsapatai, ugyanakkor a székelyudvarhelyieken kívül befogadták a szentegyházi és a székelykeresztúri csapatokat.

 

Az amatőr bajnokság jelenlegi arculatát 1984-ben kapta, amikor az akkori Municípiumi Alpesi Sí Szakbizottság megfogalmazta a szabályzatot. Ezek a szabályok a mai napig érvényben vannak, s a székelyudvarhelyi alpesi sísport fennmaradása nagyban köszönhető a bizottsági tagoknak: Dr. Bibó Árpádnak, Sepsi Árpádnak, Bartus Istvánnak, Tamás Margitnak, néhai Darvas Ferencnek, Kis Évának, valamint a csapatkapitányoknak, és persze – nem utolsó sorban – az évtizedek alatt itt megfordult számos résztvevőnek is.

 

Az amatőr síbajnokság lelkes szervezői a rendezvény legfontosabb célkitűzésének tartják, hogy sikeresen bevonják a fiatal generációt, megszerettessék velük a síelést és a Madarasi Hargita varázsát, titkait. Mint mondják, mindez sikerrel is járt eddig, hiszen jelenleg is 80 versenyzőből 40 gyermek veszt részt minden versenyen.

 

1999-ig Dr. Bibó Árpád volt a versenyek védnöke, ő fogta össze a csapatokat sok éven keresztül. 1999-ben Szász Lehel (Cire) lépett a helyére. Immár 28 éves a versenysorozat, melynek minden versenye dokumentálva van. 1999-2000-ben hat csapat nevezett be a bajnokságba: a Vasas, a Roseal, a Jómadarak, az Egészségügy, a Bútor és a Küküllő. 2001-ben, 2002-ben, majd 2005-ben kiszállt a versenyből a Bútor, a Küküllő és az Egészségügy csapata, így 2005-ben három csapat maradt: a Vasas, a Jómadarak és a Roseal. S bár a csapatok száma csökkent, a versenyzők létszámán ez nem vevődött észre: vagy más csapatokhoz igazoltak át, vagy egyéniben indultak. 2006-ban indult egy új csapat is, a Vadmotoros csapat, amely 2007-től Szuper Vadmotoros névvel versenyez. A szervezőknek 2009-ben sikerült fotocellás kaput vásárolni, hozzá illeszthető szoftverrel, így azóta sikerült a verseny időmérését könnyebbé és pontossá tenni.

 

 

Szezononként minden csapat megszervezi a saját versenyét, azaz kitűzik a pályát, biztosítják a pályabírókat, eredményhirdetésnél pedig a díjakat. A versenyek – általában szombaton – reggel technikai gyűléssel kezdődnek, ahol jelen vannak a csapatok képviselői valamint a verseny koordinátora. Kiosztódnak a rajtszámok, kialakul a rajtsorrend, az indító-, a fogó- és kapubírók egyeztetnek a versenyen felmerülhető problémák orvoslásáról, és 12 órakor kezdődik el a kétfutamos verseny. Az első futam után a szervező csapat újratűzi a pályát. A verseny befejezése után a technikai gyűlésen résztvevő személyek kiszámolják az eredményt egy jól meghatározott és rögzített szabály szerint. Végül pedig kihirdetik az eredményeket: több győztest is hirdetnek, mind a női, mind pedig a férfi kategóriában, és számolják a csapateredményt is.