Vissza a téli programokhoz

TÉLI PROGRAMOK

Pro Familia Családi Síverseny

Március 8-án kerül megrendezésre a 32. Pro Familia Családi Síverseny. A nemzetközi nőnaphoz, azaz március nyolcadikához legközelebb eső hétvégén tartják rendszerint a Családi Síversenyt, az egyik legnagyobb hagyománnyal rendelkező Madarasi hargitai rendezvényt. A Családi Síversenyt még 1984-ben, régi székelyudvarhelyi sízők kezdeményezték, és a sportszerető családok ünnepének szánták.

 

Ahogyan azt több visszajáró résztvevő is hangoztatja, azért találják nagyon jónak a rendezvényt, mert így átörökítődik több generáción keresztül a sport és a természet szeretete, a nagyszülők, szülők és unokák közös sportélménnyel lehetnek gazdagabbak, ugyanakkor a közös cél – a játékon és szórakozáson túl – a családi szálakat is erősíti. Mint mondják gyakran a sportbarát szülők, azért is tartják fontosnak minden évben a Családi Síversenyen való részvételt, mert ez által gyermekeik képet kapnak a fair play verseny élményéről, ugyanakkor megtanulnak a családdal együtt, közösen küzdeni a kitűzött célokért.

 

A verseny szabályzatát 1984-ben fektették le, és mind a mai napig a közel harminc év óta változatlan versenyszabályok szerint versenyeznek a sportbarát családok. A szabályok egyszerűek: bárhol lakó családi csapat indulhat, melynek tagjai lehetnek szülők és gyerekek, házaspárok, nagyszülők és unokák, akár gyermekként induló felnőttek is. Az indulás sorrendjét a család létszámától függetlenül kisorsolják. A szabályok szerint minden versenyzőnek be kell érnie a célba, és családonként a legjobb 5 idő eredményét veszik figyelembe. Az ötnél kevesebb versenyzővel induló családok esetében minden versenyző eredménye számít. A versenypálya rendszerint rövid, kevés kapuval, hiszen unokáknak, nagytatáknak, nagymamáknak is balesetmentesen kell beérkezniük a célba.

 

Bár alapvetően 2, 3, 4 és 5 tagú családok jelentkezését várják a szervezők, az elmúlt 28 év alatt szép számmal indultak 7, 8, és 9 tagú csapatok is. A verseny közel három évtizede alatt a „népességi statisztikát” a Berki család vezette 9 taggal, őket követték az Elekesek és az Imetsek 8 fős családdal, az Orbánok és a Keszler család is 6 taggal versenyzett. A hagyományok szerint mindig a legnépesebb család viheti haza a vándorkupát.

 

Az elmúlt három évtized alatt mintegy 184 család vett részt a versenyen, köztük többen olyanok is, akik már húsznál is több alkalommal versenyeztek a Családi Síversenyen: a Kiss család például már 25 alkalommal indult, a Keszler család 22 éven keresztül versenyzett, de 20 alkalommal volt ott a Bartus család, 18 alkalommal a Kolumbánok, tizenötször versenyeztek eddig a Geréb család tagjai is.  A szervezők nagy örömére nagyon sok olyan versenyző is akad, aki még gyerekként siklott a nyolcvanas években itt, és mára már saját gyerekeivel érkezik.